LAY'S LEESVOER

Je bent met vrienden of familie samen. Wanneer het precies gezellig wordt, is eigenlijk moeilijk te bepalen. Dat gebeurt plots, het overkomt je gewoon. Als je met mensen samen bent en een zak Lay’s chips openmaakt, gebeurt er ook wat. Het werkt aanstekelijk, het wordt leuker. Lay’s maakt voor jou de allerlekkerste chips voor elk moment en voor iedereen.

Wist je dat?
- Er 24 uur per dag chips worden geproduceerd?
- Er zoveel lucht in een zak chips zit om de chips te beschermen?
- Zout vroeger in een apart zakje bij de chips zat?
- Lay’s paprika chips de meest gegeten smaak van Lay’s chips in België is?
- Er op onze tong 2000 tot 8000 smaakpapillen zitten, waarin zich smaakknoppen bevinden die op hun beurt ettelijke smaakreceptoren bevatten?
- We smaken overal op de tong kunnen proeven maar zuur vooral op de zijkant en zoet op de punt van onze tong?
- In bepaalde gevallen warmte of koude aroma’s ontwikkelt of vernietigt. Ook structuur en textuur van voedsel geven een totaal andere smaakbeleving : zo smaken chips anders in hun geheel, geribbeld, dik of dun.

chips

1853

In 1853 bakte de Amerikaanse kok George Crum bij toeval de allereerste chips. Een gast vond zijn gebakken aardappels te dik gesneden en stuurde deze terug naar de keuken. Crum sneed de aardappels toen zo dun dat ze niet meer met een vork gegeten konden worden. Deze aardappelschijfjes werden zo lekker gevonden dat ze vast op de menukaart werden gezet.

chips

1920

Chips komen in Europa aan via de Engelse handelaar Frank Smith.

AQWD

1932

In een Amerikaanse stad, Nashville, begint Herman Lay zijn eigen bedrijfje dat chips distribueert in de regio. Vijf jaar later heeft hij al 25 medewerkers in dienst. Niet lang daarna besluit hij zelf chips te gaan produceren, dit is het begin van H.W. Lay & Company, nu beter bekend als Lay’s.

WETW

1958

Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar eind jaren 50 had nog bijna niemand in Nederland gehoord van chips. Chips zijn pas naar Nederland en België gekomen toen aardappelboer Gerrard Kistemaker op zoek was naar een manier om nog meer aardappelen te verkopen. Van de Engelse chipsverkoper Frank Smith leerde hij hoe hij chips moet maken.

Samen richten ze vervolgens de eerste Nederlandse chipsfabriek in Broek op Langedijk op. De naam Smiths is dan ook te danken aan een van deze grondleggers; Frank Smith. Deze fabriek wordt nog steeds gebruikt om chipjes in te maken!

rg

1966

Ook België maakt na Nederland kennis met chips en weet deze hartige tussendoortjes te smaken. In 1966 worden dan ook in Nieuwkerke de eerste stenen gelegd voor een kleinschalig snacksfabriekje

ry

2001

De oude vertrouwde aardappelchips staan vanaf nu onder de merknaam Lay’s in de schappen. De vrolijke zoutjes, zoals Hamka’s, Wokkels, Nibb-it, Chipito en Bugles vind je nog steeds in de winkels onder het merk Smiths.

ser

2011

Lay’s lanceert de Maak je Smaak campagne en biedt de consumenten de mogelijkheid om hun eigen smaak te bedenken. Bicky Crisp is de winnaar!

ser

2013

Lay’s daagt België opnieuw uit met Lay’s “Maak Je Smaak – The Battle”

se

2013

Lay’s Oven lanceert Crunchy Biscuits. Heerlijke koekjes op basis van tarwe en extra krokant dankzij het bakken in de oven.

wetwet

2014

Lay’s Oven breidt zijn aanbod aan zoute koekjes uit en lanceert Crispy Thins, knapperige en luchtige aardappelzoutjes, ideaal voor het aperitief.

Snacks Portfolio

2020-2021

Het Lay's logo en onze producten zijn in een nieuw jasje gestoken! Aan de heerlijke smaak is natuurlijk niets veranderd! Heb jij het nieuwe design al gezien?