Lay's® Lecture
Lorsqu’on est entre amis, on ne sait jamais trop quand l’ambiance va commencer. Et soudain, ça y est, elle est là! Il y a un effet contagieux, tout le monde pioche dans les chips et tout devient plus amusant. C’est parce que Lay’s® fait les meilleurs chips pour tous les goûts et pour chaque moment de la journée. Tout le monde y trouve son compte!
Le saviez-vous?
- Les chips sont produits 24h/24
- L’air dans les sachets protège les chips
- Il y a longtemps, le sel était donné dans un petit sachet à part
- Lay’s® paprika est le goût préféré des belges
- Ta langue est recouverte de 2.000 à 8.000 papilles gustatives dans lesquelles se trouvent des bourgeons gustatifs abritant à leur tour plusieurs capteurs de goût, soit au total quelques centaines de milliers de capteurs gustatifs
- Que nous percevons les goûts sur l’ensemble de la langue, mais que l’acidité et le salé se perçoivent principalement sur les côtés de la langue?
- Dans certains cas, le chaud ou le froid développe ou détruit la sensibilité aux arômes. La structure et la texture des aliments donnent une sensation de goût totalement différente: c’est ainsi que les chips ont un goût différent suivant s’ils sont simple et plat, épais, ou ondulés…
1853
In 1853 bakte de Amerikaanse kok George Crum bij toeval de allereerste chips. Een gast vond zijn gebakken aardappels te dik gesneden en stuurde deze terug naar de keuken. Crum sneed de aardappels toen zo dun dat ze niet meer met een vork gegeten konden worden. Deze aardappelschijfjes werden zo lekker gevonden dat ze vast op de menukaart werden gezet.
1920
Les chips arrivent en Europe via le commerçant anglais Frank Smith.
1932
In een Amerikaanse stad, Nashville, begint Herman Lay zijn eigen bedrijfje dat chips distribueert in de regio. Vijf jaar later heeft hij al 25 medewerkers in dienst. Niet lang daarna besluit hij zelf chips te gaan produceren, dit is het begin van H.W. Lay & Company, nu beter bekend als Lay’s®.
1958
Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar eind jaren 50 had nog bijna niemand in Nederland gehoord van chips. Chips zijn pas naar Nederland en België gekomen toen aardappelboer Gerrard Kistemaker op zoek was naar een manier om nog meer aardappelen te verkopen. Van de Engelse chipsverkoper Frank Smith leerde hij hoe hij chips moet maken.
Samen richten ze vervolgens de eerste Nederlandse chipsfabriek in Broek op Langedijk op. De naam Smiths is dan ook te danken aan een van deze grondleggers; Frank Smith. Deze fabriek wordt nog steeds gebruikt om chipjes in te maken!
1966
Ook België maakt na Nederland kennis met chips en weet deze hartige tussendoortjes te smaken. In 1966 worden dan ook in Nieuwkerke de eerste stenen gelegd voor een kleinschalig snacksfabriekje.
2001
De oude vertrouwde aardappelchips staan vanaf nu onder de merknaam Lay’s® in de schappen. De vrolijke zoutjes, zoals Hamka’s, Wokkels, Nibb-it, Chipito en Bugles vind je nog steeds in de winkels onder het merk Smiths.
2011
Lay’s® lanceert de Maak je Smaak campagne en biedt de consumenten de mogelijkheid om hun eigen smaak te bedenken. Bicky Crisp is de winnaar!
2013
Lay’s® daagt België opnieuw uit met Lay’s® “Maak Je Smaak – The Battle”
2013
Lay’s Oven® lanceert Crunchy Biscuits. Heerlijke koekjes op basis van tarwe en extra krokant dankzij het bakken in de oven.
2014
Lay’s Oven® breidt zijn aanbod aan zoute koekjes uit en lanceert Crispy Thins, knapperige en luchtige aardappelzoutjes, ideaal voor het aperitief.
2020-2021
Het Lay's logo en onze producten zijn in een nieuw jasje gestoken! Aan de heerlijke smaak is natuurlijk niets veranderd! Heb jij het nieuwe design al gezien?
2024
In 2024 hebben we nogmaals ons zoutpercentage met ten minste 25% minder zout ten opzichte van andere aardappelchips, met behoud van de heerlijke smaak die je van ons gewend bent.